Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Νέο πρόγραμμα επιχορηγήσεων 100% για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις

Ξεκινάει από αύριο 15/11/2011 η υποβολή των προτάσεων για τη νέα Δράση «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την στήριξη της…. επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο εξ’ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο και περιλαμβάνει τις εξής δύο δράσεις:

ΔΡΑΣΗ 1: “Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων
επιχειρηματιών (σε φάση start-up)”. Απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18-64 ετών που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από 1/1/2011.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
* Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
* Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
* Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Επιλέξιμες Δαπάνες:


Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια με κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000€ και ανώτατο 20.000 €. Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 € (Δημόσια Δαπάνη).

ΔΡΑΣΗ 2: “Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας”. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν τη 1/1/2011, απασχολούν 5 εργαζομένους και άνω και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή αλλαγών, με μέτρα αναδιάρθρωσης και προσαρμογής, τα οποία θα επιφέρουν σοβαρές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
* Να διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία της προκήρυξης. Η δραστηριότητα της επιχείρησης προσδιορίζεται από τον ΚΑΔ που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα.
* Να απασχολούν 5 εργαζόμενους και άνω.
Ως αριθμός εργαζομένων ορίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με την τελευταία ΑΠΔ, που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, συνοδευόμενη και από Υπεύθυνη Δήλωση Επικαιροποίησης μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.
* Να μην έχουν προβεί σε απόλυση εργαζομένων από την ημερομηνία προκήρυξης έως και την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης.
* Να λειτουργούν νόμιμα.
* Να βρίσκονται εγκατεστημένες και να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.
* Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και να μην είναι προβληματικές κατά την ημερομηνία προκήρυξης.
* Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση ή ίδια δεδομένη επιχείρηση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) σε περίοδο μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Επιλέξιμες Δαπάνες:
Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματοςυποχρεούνται να υλοποιήσουν και τις δύο κατωτέρω ενέργειες:
1. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες Συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού, κ.α.
2. Ενέργειες κατάρτισης: κατάρτιση / επανακατάρτιση του προσωπικού, κατάρτιση συνδυασμένη με εργασία ή εκ περιτροπής εργασία και κατάρτιση.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύονται ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 20.000€. Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 € (Δημόσια Δαπάνη).

Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων των δύο παραπάνω δράσεων είναι 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.

Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η 15/11/2011 και η καταληκτική η 15/01/2012.

Πληροφοριακό υλικό, το έντυπο υποβολής όπως και τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
ΥΠΑΑΝ (www.ypoian.gr), ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr), ΕΠΕΑΑ (www.epeaa.gr), (www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis).

Αφήστε το σχόλιό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου