Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Tα νετρίνα επιμένουν να καταρρίπτουν την θεωρία του Αϊνστάιν ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην επιστήμη και πλησιάζοντας στον “αιθέρα” των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων

Τα νετρίνα επιμένουν να κινούνται ταχύτερα από το φως στο τούνελ του πειράματος OPERA σε πείσμα των «διαφωνούντων». Οι νέες πιο «ενισχυμένες» μετρήσεις που έγιναν στον επιταχυντή του CERN επιβεβαίωσαν τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται σιγά-σιγά να χάνουν τον «απίστευτο» χαρακτήρα τους και να παγιώνονται όλο και περισσότερο. Η είδηση στις 22 Σεπτεμβρίου ότι τα υποατομικά σωματίδια μπορούν να ξεπεράσουν – έστω και για 60 νανοδευτερόλεπτα – την ταχύτητα του φωτός, αψηφώντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και αμφισβητήσεις. Ακόμη και ορισμένα μέλη της ίδιας της ερευνητικής ομάδας είχαν προτιμήσει να μην συνυπογράψουν τη σχετική ανακοίνωση διατηρώντας ορισμένες επιφυλάξεις.
Ύστερα από τις τελευταίες μετρήσεις ωστόσο οι ερευνητές δηλώνουν πλέον βέβαιοι για τα αποτελέσματά τους. Τόσο ώστε να τα υποβάλουν προς αξιολόγηση προκειμένου να δημοσιευθούν σε ευρωπαϊκή επιστημονική επιθεώρηση, τη φορά αυτή με την υπογραφή περισσότερων μελών της ομάδας.
Μικρότερες δέσμες
Οι περισσότερες αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί για τα πρώτα αποτελέσματα είχαν επικεντρωθεί σε δύο κυρίως σημεία. Το ένα αφορούσε το περιθώριο λάθους των στατιστικών αναλύσεων. Το δεύτερο αφορούσε το γεγονός ότι, επειδή τα νετρίνα κινούνταν σε μακρές (σχετικά μεγάλης διάρκειας) δέσμες, δεν μπορούσε να εξακριβωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αν τα σωματίδια που έφθαναν στο «τέρμα» της διαδρομής στο Γκραν Σάσο ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν ξεκινήσει από την «αφετηρία» στη Γενεύη.
Στη δεύτερη σειρά πειραμάτων, που διεξήχθησαν από την 21η Οκτωβρίου ως τις 6 Νοεμβρίου, οι ερευνητές μείωσαν τη διάρκεια των δεσμών προσδίδοντας μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι 20 συγκρούσεις που παρακολούθησαν μπορεί να ωχριούν αριθμητικά μπροστά στις 16.000 που είχαν καταγραφεί στα τρία χρόνια του αρχικού πειράματος, είναι όμως πολύ πιο «σίγουρες». Και επιβεβαιώνουν όλες τις προηγούμενες.
Επίσης τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ήλεγξαν ξανά τις στατιστικές τους αναλύσεις και επιβεβαίωσαν ότι το περιθώριο λάθους είναι ακριβώς 10% –τόσο δηλαδή ώστε να είναι αποδεκτό. Οι δυο αυτές επιβεβαιώσεις προσδίδουν νέο κύρος στα αποτελέσματα του OPERA.
σχόλιο www.neolaialaos.gr:  Η κατάρριψη της θεωρίας της σχετικότητας που αποτελούσε επί έναν αιώνα τον ανέγγιχτο “ιερό” νόμο των αστροφυσικών, επαναφέρει στο προσκήνιο θεωρίες που μέχρι τώρα είχαν μπει στην γωνία ως “αιρετικές”. Μία από αυτές είναι και η θεωρία του “Αιθέρα” που για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους αποτελούσε την πέμπτη ουσία (εξ ου και η λέξη “πεμπτουσία”) της φύσεως.  Ο Αιθέρας (Aether) εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο ως μια θεωρία για την ερμηνεία της ανεξήγητης «θάλασσας ενέργειας» και του «κοχλάζοντος κενού», που μας περιβάλει. Από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ο Αιθέρας αποτελούσε το τελευταίο κρίκο που συνέδεε τη Φυσική με τη μεταφυσική. Με την διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας οι επιστήμονες που προσπαθούσαν να διατυπώσουν νόμους για την ενέργεια του χώρου, με βάση την θεωρία του Αιθέρα, βρέθηκαν επί έναν αιώνα στην γωνία. Τα νέα όμως πειραματικά δεδομένα θα ανοίξουν και πάλι νέους ενδιαφέροντες δρόμους στην επιστήμη αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως όπως δεν υπάρχει το  ”τέλος της ιστορίας” έτσι δεν υπάρχει και το τέλος της γνώσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου