Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΑΣΤΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Σκέφτομαι με ανάμικτα συναισθήματα, με πίκρα, αλλά και με έκδηλη ικανοποίηση. Αν οι κρατούντες τον έκαναν πρωθυπουργό τότε που το πρωτοείπα, και αν δεν με απατά η μνήμη μου, από τις 20 Φεβρουαρίου του 2009 επί Καραμανλή είχα πει: “κάντε τον, φωνάξτε τον να κάνει μια κυβέρνηση”.
Δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτή την τραγική θέση να είμαστε έξω από το ευρώ στην ουσία, στα όρια εάν θέλετε. Το είπε και ο ίδιος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, στα όρια. Να έχουμε πτωχεύσει, να είμαστε ανυπόληπτοι. Τι κέρδισε η χώρα; Με άλλους επτά μήνες Καραμανλή και μετά δυο χρόνια Παπανδρέου. Από τότε. Γιατί το «προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν».
Πριν τρία χρόνια τα έλεγα αυτά. «Ελάτε. Να βάλεις και εσύ, να βάλεις και εσύ, να βάλει κι΄ άλλος από έναν άνθρωπο δικό του».

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Ό, τι είπα πριν 3 χρόνια έγινε σήμερα. “Βάλε εσύ 5, βάλε και εσύ 5, βάλε και εσύ 1 ή 2, να κάνουμε κυβέρνηση”. Πριν από 33 μήνες συγκεκριμένα τα έλεγα αυτά. Άκουγα ονόματα. Συμπαθέστατος ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Πετσάλνικος αλλά δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά. Tον κ. Ρουμελιώτη… Kαι έλεγα: “που πάτε;” Και χθες με κάλεσαν -ήταν θεσμικό να πάω-, συνταγματική επιταγή, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να επικυρώσουμε την αλλαγή της κυβέρνησης. Και πάω και βρίσκω τον κ. Πετσάλνικο και λέω: “Δεν είναι δυνατόν!” Είναι πολύ καλός για Πρόεδρος της Βουλής, αλλά δεν κάνει για το άλλο πράγμα, εκεί που είναι η χώρα. Θα μπορούσε να είναι ένας βατός πρωθυπουργός, σαν όλους τους άλλους σε εύκολες περιόδους. Και όσο εγώ ήμουν στον επίσημο χώρο διαβούλευσης και περίμενα, οι άλλοι ήταν μέσα και αποφάσιζαν. Και σηκώθηκα και έφυγα, με τον τρόπο που έφυγα, και είπα: “Δεν παίζω με την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε με Παπαδήμο. Τελειώσαμε”.
Και πιστεύω ότι μπήκε “τόσο δα το πετραδάκι” για να χτιστεί η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Τα τηλέφωνα σπάσανε, στέλνουν SMS. Ο κόσμος έχει ένστικτο και λέει: “Eμένα δεν με ενδιαφέρει εσείς οι πολιτικοί τι θέλετε. Εμείς αυτό θέλουμε”. Αυτό που ήθελε ο κόσμος, αυτό προσπάθησα. Βεβαίως και με την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, άνευ των οποίων βεβαίως, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα.

Με άλλη εικόνα η Ελλάδα από σήμερα
Αν σήμερα έχουμε Πρωθυπουργό και αύριο κυβέρνηση, είναι γιατί βρεθήκαμε σε ένα δωμάτιο, μακριά από δεισιδαιμονίες, καχυποψίες. Καθίσαμε και μιλήσαμε περίπου 5 ώρες. Δώσαμε χρόνο, τηλεφωνήσαμε. Μίλησε πρώτα ο Πρωθυπουργός, μετά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά εγώ. Στον κ. Παπαδήμο είπαμε τα επιχειρήματα, είπαμε τα πράγματα που πρέπει να δούμε, όπως να συζητήσουμε σε σχέση με την Ευρώπη, σε συνάρτηση με τις άμεσες ανάγκες. Και πέραν του Πρωθυπουργού, που η επιλογή είναι πολύ ενθαρρυντική, το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι πλησίασε ο ένας τον άλλον. Έπαψαν οι καχυποψίες. Να κοιτάμε “πλάγια” ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το όφελος. Να μπορούμε να συζητάμε. Και το πλέον αυθεντικό είναι ότι υπήρξε μια απόφαση -κατά τακτά χρονικά διαστήματα ίσως κάθε 15 μέρες-, να μαζευόμαστε οι 3 για την Ελλάδα.
Το όνειρο μιας ολόκληρης ζωής ήταν αυτό! Και συμπλήρωσα: “Να πηγαίνουμε κάθε 15 μέρες και σε διαφορετική πόλη να συνεδριάζουμε”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε να ξεκινήσουμε από τα Γιάννενα. Γιατί όχι; Ξέρετε τι τόνωση θα υπάρχει στην περιοχή να ξέρουν ότι οι 3 πολιτικοί αρχηγοί που συνθέτουν την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι σήμερα στα Γιάννενα και συζητάνε το τι θα γίνει;
Να συζητάμε το τι θα συμβεί, το τι θα γίνει, το πώς θα υποστηριχθούν οι παραγωγικές τάξεις; Το αντιλαμβάνεστε; Και μετά στη Καβάλα, και μετά στο Ηράκλειο… Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και υποχρεούμεθα να το κάνουμε αυτό το βήμα εμπρός.
Προσωπικά αισθάνθηκα εξαιρετικά όμορφα! Ετέθη θέμα να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις, να συζητήσουμε. Είπα να φωνάξουμε τους συνεργάτες, και λέει ο Πρόεδρος: “μα έχουμε δημοσιογράφο εδώ”, καθίστε εδώ, άλλαξε εκείνο κ.λπ.
Σας τα λέω αυτά για τον λόγο ότι υπήρξε μια «όσμωση». Και αν αυτή την «όσμωση» την είχαμε πετύχει νωρίτερα, θα είχαμε άλλα αποτελέσματα.
Όμως, κάλιο αργά, παρά ποτέ.. Χαλάλι αυτές οι 5 ώρες που περάσαμε κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο. Και η ανταλλαγή απόψεων. Και πολλά ευχαριστώ. Και θερμά συγχαρητήρια. Πιστεύω ότι απηχώ και την άποψη των υπολοίπων δύο αρχηγών στην υπομονή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην «Ιώβια» αυτή υπομονή. Με του καθενός μας τις αιτιάσεις, τις απαιτήσεις, να προσπαθούμε την σύγκλιση, τον καθαρό λόγο, τη σωστή απόφαση.
Πείτε μου ένα Έλληνα που να μην είναι ικανοποιημένος από την λύση που δόθηκε! Όλοι οι Έλληνες είναι ικανοποιημένοι ! ο βαθμός αξιολόγησης ενδέχεται να είναι διαφορετικός. Άλλος είναι 70% ικανοποιημένος, άλλος 80% κ.λπ. Αλλά, όλοι είναι ικανοποιημένοι!

Πρωθυπουργός με διεθνή ακτινοβολία
Μπήκε ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Εμείς οι 3 άνθρωποι, είχαμε το πολύ μεγάλο βάρος να δώσουμε λύση στην Ελλάδα.
Οι άλλοι δύο (Παπαρήγα, Τσίπρας) την έκαναν με “ελαφρά πηδηματάκια”. Η εύκολή λύση, δηλαδή. Να πάνε στις πλατείες και να βρίζουνε. Δεν ήλθαν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους… Δεν ήλθαν να υπηρετήσουν τις επιταγές του Συντάγματος το οποίο λέει «Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».
Αυτοί είναι κυρίες και κύριοι. Στα δύσκολα πάνε απέναντι.

Οι ριψάσπιδες
Και να το θυμηθείτε την ημέρα της κάλπης. Ότι όταν η Ελλάδα κινδύνευε, αυτοί βρήκαν την εύκολη λύση. Την φυγή. Δεν ήταν παρόντες να μπουν στη βάσανο της διαφορετικής άποψης. Αυτοί οι 3 άνθρωποι πήραν την πολύ μεγάλη απόφαση. Εάν η Ελλάδα σωθεί, αν μείνουμε στο ευρώ, αν θα πάμε στην Ευρώπη να ανατάξουμε την εικόνα της χώρας. Δεν θα μπω σε επιμερισμό ευθυνών, ποιος την έφερε εκεί, πόσο φταίει ο κ. Παπανδρέου, ή ο άλλος. Υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Η χώρα είναι στο «ναδίρ» και έπρεπε να γίνει η καλύτερη επιλογή. Ο κ. Λ. Παπαδήμος έζησε σε αυτά τα σαλόνια. Στην ΕΚΤ ήταν δίπλα στο Τρισέ. Όλα τα ονόματα που ακούτε, Ολι Ρεν, Σαρκοζί, Μέρκελ, Ρομπάι κλπ τον γνωρίζουν. Τον ξέρουν. Του έχει εμπιστοσύνη η κ. Μέρκελ. Διαχειρίζεται όλο το ευρώ στην Κεντρική τράπεζα. Και μπροστά σε αυτήν την προσωπικότητα τη δυναμική, πήγαν να μου αντιτάξουν κάποιους «θεσμικά», που ήταν λέει, Πρόεδροι της Βουλής. Μια χαρά για Πρόεδρος της Βουλής. Μα σοβαρολογείτε; Κορώνα – γράμματα την Ελλάδα;
Για αυτό φώναζα από την πρώτη μέρα, μονότονα. Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος είναι μέσα στο στούντιο και το άκουγε. Σε όλες της συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έλεγα: «Εμένα με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός. Εμένα με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός». Αυτό το πράγμα με ενδιαφέρει. Σε ποιον θα αφήσω το τιμόνι;
Έχετε το παιδί σας μέσα σε ένα λεωφορείο για να πάει σε μία εκδρομή. Τι σας ενδιαφέρει πρώτο; Σας ενδιαφέρει αν το λεωφορείο είναι κίτρινο, μπλε, ή πράσινο; Ή ποιος είναι ο οδηγός; Ο οδηγός σας ενδιαφέρει. Θα μου το πάει καλά; Θα μου το γυρίσει; Σας ενδιαφέρει αν είναι πορτοκαλί το λεωφορείο; Αυτό εξηγούσα. Μας ενδιαφέρει ο «τιμονιέρης».
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως είναι μία τελειωμένη υπόθεση.

Η επιλογή των υπουργών
Πιστεύω να γίνει και η κατάλληλη επιλογή των υπουργών το απόγευμα. Σε μια τελευταία ρύθμιση που έχουμε ζητήσει εμείς, προκειμένου να είμαστε μέσα στο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει να βγάλει την χώρα από την ύφεση. Ο κ. Παπαδήμος νομίζω χειροκροτήθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα έλεγα. Περισσότεροι πολιτικοί στη κυβέρνηση, σημαίνει σαφώς, περισσότερο πολιτική η κυβέρνηση. Θα μπουν γερά ονόματα μέσα. Το τρίτο θέμα που έθεσα και άκουσε με εξαιρετική συμπάθεια και συμμετοχή ο κ. Σαμαράς – με μια επιφυλακτικότητα – είναι για το τι θα κάνουμε με τους λαθρομετανάστες. Δηλαδή, ο Νόμος για την Ιθαγένεια πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω θα μπει άμεσα στο τραπέζι διασκέψεων. Κάτι άλλα επιμέρους θέματα που αφορούσαν κάποιες πτυχές του εκλογικού νόμου, νομίζω και αυτά θα δρομολογηθούν.
Τώρα μένει το πως θα είναι η σύνθεση και δομή της κυβέρνησης. Θα γίνει επεξεργασία πριν καταλήξουμε, αν θα είμαστε, και βεβαίως ποια πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν το ΛΑΟΣ σ΄ αυτήν την «συναγερμική» κυβέρνηση η οποία δημιουργείται για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Αυτά είναι τα δεδομένα. Δεν έχω περισσότερα να πω. Θα περιμένω την σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα για το θέμα που σας μίλησα. Πριν, πρέπει να αναλάβω τις νέες πρωτοβουλίες για το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν εκεί σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Βάλαμε φρένο στον κατήφορο
Το θέμα είναι ότι «βάλαμε φρένο» στο κατήφορο. Έχουμε ένα νέο Πρωθυπουργό και αντιλαμβάνεστε τα ποιοτικά στοιχεία που φέρει μαζί του. Νομίζω μπορούμε να αισιοδοξούμε αύριο ότι θα στέλνουμε ένα Ευρωπαίο τεχνοκράτη υψηλού κύρους και αποδοχής για τις αναγκαίες συνομιλίες με τους δανειστές. Αισιοδοξώ για τα καλύτερα. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έχουμε τον νου μας -είτε μέσα, είτε στηρίζοντας και έξω- για την διαμόρφωση της τελικής αυτής προσπάθειας για να σώσουμε τον τόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου