Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η Αθήνα ενισχύει τις σχέσεις με το Ισραήλ Υπουργείο Εξωτερικών: Συνομιλίες για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑθέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης στο Ισραήλ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη της ΔΕΠΑ και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που έχει την ευθύνη διαχείρισης και ανάπτυξης του συστήματος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ ανακάλυψε πρόσφατα πλούσια κοιτάσματα υποθαλάσσια πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε πως η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ισραήλ δείχνει την ετοιμότητά της Αθήνας να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η επίσκεψη των κυβερνητικών αξιωματούχων κ. Παμπούκη και Δόλλη στο Ισραήλ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τέτοιες συναντήσεις, όπως ανέφερε, θα γίνονται πολύ συχνά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πραγματοποίηση του Κοινού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να έχει απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σχετικά με τον καθορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την πολιτική της Κυβέρνησης επανέλαβε τη συμφωνία με την Αλβανία, της οποίας εκκρεμεί η κύρωση, προσθέτοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, οι οποίες προχωράνε, ενώ όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «η σχέση μας είναι τέτοια, ώστε να υποδηλώνει ότι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους».

Οσον αφορά στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές, «οι οποίες, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη, είχαμε χθες άλλη μία συνάντηση και ελπίζουμε να επιφέρει αποτελέσματα». Ο κ. Παμπούκης συνοδεύεται επίσης από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη, και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Άβιγκορ Λίμπερμαν, τον Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών κ. Ούζι Λαντάου, το Διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Ούζι Αράντ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου