Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

To Σχέδιο Balyoz έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2003


Οι πρώτες ενέργειες του Σχεδίου Balyoz (“Βαριοπούλα”) δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή μετά το 2003 από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Εrdogan, προκαλώντας μεταξύ άλλων προβοκατόρικα επεισόδια με την Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο. Αυτό ισχυρίστηκαν χθες ανακριτές της πολύκροτης υπόθεσης στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητι

κότητας στο Αιγαίο, η αναδιοργάνωση των τουρκικών μονάδων στην Ανατολική Θράκη αλλά και οι δολοφονίες του αρχισυντάκτη της αρμενικής εφημερίδας Agos Hrant Dink και ιερέων χριστιανικών δογμάτων σημειώνονται βάσει σχεδίου.
Τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη Ναυτική Διοίκηση Gölcük επιβεβαιώνουν την αρχή υλοποίησης του πραξικοπήματος, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του εγκεφάλου της συνωμοσίας Στρατηγού ε.α. Cetin Dogan (πρώην διοικητή της 1ης Στρατιάς) ότι επρόκειτο απλώς για «σενάριο άσκησης επί χάρτου». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων* (5-7 Mαρτίου 2003) στη Κωνσταντινούπολη, ο Στρατηγός Cetin Dogan εισηγείται εισβολή του Τουρκικού Στρατού για τη κατάληψη περιορισμένης έκτασης περιοχής του Βορείου Έβρου, παράλληλα με επιχειρήσεις στο εσωτερικό ώστε να εξασφαλιστεί η συσπείρωση και εθνική ενότητα. Το Σχέδιο Balyoz προέβλεπε μεταξύ άλλων στο εσωτερικό δολοφονίες διανοουμένων, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και στοχευμένες βομβιστικές ενέργειες. Στη λίστα θανάτου συμπεριλαμβάνονται ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος αρμένικης καταγωγής Hrant Dink, η αρθρογράφος της Zaman Nazlı Ilıcak, ο αρθρογράφος της Star Mehmet Altan, ο αρθρογράφος της Bugün Toktamış Ateş και ο πρώην αρθρογράφος της Yeni Şafak Fehmi Koru. Τα ονόματα περιλαμβάνονταν σε έγγραφο με τίτλο “Ομάδες Εγχειρημάτων και Δραστηριότητες” που φέρει την υπογραφή του Ταγματάρχη Hanifi Yıldırım. Ξεχωριστό σχέδιο δράσης με τον τίτλο Orak (“Δρεπάνι”), επικεντρωνόταν στις δολοφονίες Αρμένιων δημοσιογράφων όπως ο αρθρογράφος της Zaman Etyen Mahçupyan και ο αρθρογράφος της Taraf Sevan Nişanyan. Στο στόχαστρο του Σχεδίου Sakal (Γενιάδα) βρίσκονται θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Mesrob Mutafyan και ο πρώην αντιπρόσωπος του Βατικανού George Marovic.

Με τις νέες αποκαλύψεις η κυβέρνηση Erdogan θωρακίζει τα νώτα της από ενδεχόμενες προβοκάτσιες των ΤΕΔ εν όψει των εκλογών του Ιουνίου και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ελληνικής αντίδρασης (βλ. Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ»).

* Σεμινάρια Σχεδίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Για τις ΤΕΔ η σύνταξη, δοκιμή και διαρκής ανατροφοδότηση-επικαιροποίηση των Σχεδίων Επιχειρήσεων αποτελεί το κύριο έργο, με το οποίο ασχολείται αρμοδίως το σύνολο του στελεχιακού τους δυναμικού, στην κυριολεξία, 12 μήνες και 365 ημέρες το χρόνο.
Τα σχέδια εξετάζονται σε επίπεδο υπομονάδος και μονάδος, στη συνέχεια σε επίπεδο σχηματισμού και τέλος εξετάζονται υπό μορφή Σεμιναρίου σε επίπεδο Στρατιάς, τους πρώτους μήνες κάθε χρόνο.
Στα Σεμινάρια Σχεδίων, που λαμβάνουν χώρα στις έδρες των 4 Στρατιών των ΤΕΔ, συμμετέχουν οι διοικητές σχηματισμών και οι αρμόδιοι επιτελείς, με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την κωδικοποίηση συμπερασμάτων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και τέλος την ενσωμάτωση στα σχέδια των εμπειριών συμπερασμάτων από την εφαρμογή των σχεδίων που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια διακλαδικών ασκήσεων των ΤΕΔ. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα των Σεμιναρίων αποστέλλονται στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την έγκρισή τους, έγκριση που παρέχει και την απαραίτητη νομιμοποίηση στους αρμόδιους διοικητές, σε περίπτωση που διαταχθεί η εφαρμογή τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη, σοβαρή και επίσημη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις τάξεις των ΤΕΔ, για όσους προτρέξουν να την παρεξηγήσουν ή να την απαξιώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου