Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ

Η δημιουργία κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Benjamin Netanyahu σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και ενώ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman βρίσκεται στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να συζητήσει θέματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο το Ιράν και το Μεσανατολικό.
Η επίσκεψη του αρχηγού της ισραηλινής διπλωματίας έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποίαη επικοινωνία Ελλάδας – Ισραήλ πυκνώνει, η διμερής συνεργασία αναβαθμίζεται και οι δύο κυβερνήσεις ανταλάσσουν συχνά επισκέψεις.
Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των επαφών αξιωματούχων των δύο χωρών κατά τη χρονιά που πέρασε, όπως δημοσιεύθηκε από τη Καθημερινή:
*16/03/2010: ετήσιος διάλογος Ελλάδας-Ισραήλ για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε στην Ιερουσαλήμ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος και της ισραηλινής αντιπροσωπείας ο ομόλογός του Γιόσι Γκαλ.
*21-22/07/2010: η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του (απ΄την Ελλάδα) το 1993. Επαφές του Γ.παπανδρέου με τον Πρόεδρος Σ.Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Α.Λίμπερμαν και με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσης τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, γεωργίας, εμπορίου και τεχνολογίας.
*16/08/2010: ανταποδοτική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ.Νετανιάχου στην Αθήνα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η σύγκληση Μεικτής Επιτροπής για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Επίσης αποφασίστηκε η συνάντηση των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επιχειρηματικές δράσεις.
*06/09/2010: επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνου στο Τελ Αβίβ. Ο έλληνας αξιωματούχος έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη εκδήλωση τουρισμού και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Στας Μιζέζνικοφ και κορυφαίους tour operators.
*19/09/2010: επαφές του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη με στελέχη των εβραϊκών οργανώσεων. Στις συναντήσεις αξιολογήθηκαν θετικά και οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
*12/10/2010: επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ. Επικεφαλής ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στο Ισραήλ, ενώ επίσης συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ.Δόλλης και ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας, καθώς και τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ. Θέμα της επίσκεψης ήταν η χαρτογράφηση των πεδίων διμερούς συνεργασίας.
*18/10/2010: επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δημ.Δρούτσα στο Ισραήλ. Επαφές του υπουργού με τον Πρόεδρο Σ.Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου, τον ομόλογό του Αβ.Λίμπερμαν, τον υπουργό Άμυνας Έ.Μπάρακ, την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζ.Λίβνι, τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ και την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Θέματα συζήτησης: η εντατικοποίηση των ρυθμών της διμερούς συνεργασίας, οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας και το μεσανατολικό ως πλέγμα των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής.
*02/12/2010: τηλεφωνική επικοινωνία του Γ.Παπανδρέου με τον Μπ.Νετανιάχου για την αποστολή 5 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα, όπου έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου