Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Tουρκία: Δικαστήριο, απαγόρευσε, σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, να παρεβρεθεί στη δίκη 151 κούρδων ακτιβιστών και πολιτικών


Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπροσωπεία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρακολουθήσουν την δίκη Κούρδων ακτιβιστών και πολιτικών, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί δοκιμασία για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Άγκυρας, δήλωσε ένας ευρωβουλευτής σήμερα Παρασκευή.
Ο Ρίτσαρντ Χάουιτ, Βρετανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που επισκέπτεται την πόλη Ντιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυ

ρίως Κούρδοι, δήλωσε ότι σε 10 μέλη αντιπροσωπείας του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, περιλαμβανομένων δύο μελών του ευρωκοινοβουλίου, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στην δίκη.

Στους 151 εναγόμενους, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες για «παράνομες δραστηριότητες» και «δεσμούς» με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), απαγορεύθηκε να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας την μητρική τους κουρδική γλώσσα.

Οι κατηγορούμενοι, που δικάζονται από τον Οκτώβριο--οι 104 εξ αυτών έχουν προφυλακιστεί--αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών εάν κριθούν ένοχοι.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ένα πράγμα του οποίου υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες σήμερα είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση σχετικά με τη χρήση της κουρδικής γλώσσας, η οποία απέτρεψε την ορθή διεξαγωγή μιας δίκης η οποία χαρακτηρίζεται ορόσημο», ανέφερε ο Χάουιτ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Είναι αδύνατον για εμάς να σχολιάσουμε εάν και κατά πόσον πρόκειται για πολιτικές διώξεις, αλλά έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε σχετικά με την δικαστική απόφαση να απαγορευθεί σε παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις υποθέσεις ερήμην των κατηγορούμενων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου