Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η ουσία μορφολίνη, που απαγορεύεται στην Ε.Ε., ανιχνεύθηκε σε λεμόνια από την Τουρκία και λάιμ από το Μεξικό, με συνέπεια οι παρτίδες να αποσυρθούν προληπτικά για έλεγχο.

Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης (κηροί) που χρησιμοποιούνται για τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων πριν την τελική τους διάθεση στην αγορά. Ωστόσο, η χρήση της μορφολίνης ως πρόσθετο τροφίμων, απαγορεύεται
στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Προκειμένου τα συγκεκριμένα προϊόντα να μη φτάσουν στους καταναλωτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την άμεση απόσυρση από την αγορά όλων των παρτίδων λάιμ από το Μεξικό και των λεμονιών από την Τουρκίας.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε δέσμευση όλων των αποθεμάτων καθώς και των φορτίων που θα παρουσιαστούν προς εισαγωγή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση της συγκεκριμένης ουσίας.

Ήδη, έχουν ληφθεί επίσημα δείγματα, τόσο στο στάδιο της εισαγωγής όσο και στην εγχώρια αγορά, προκειμένου αυτά να αναλυθούν ως προς την παρουσία μορφολίνης. Τα έως σήμερα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων είναι αρνητικά και οι αντίστοιχες ποσότητες έχουν αποδεσμευτεί. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου