Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Die Welt και Wikileaks διαψεύδουν την Τουρκία


Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA χρησιμοποιούσε μία τουρκική αεροπορική βάση, με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας, για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, όπως αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.


Συνολικά 24 πτήσεις της CIA προσγειώθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, μεταξύ του 2002 και του 2006, οπότε οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει για τη μεταφορά κρατούμενων, σύμφωνα με τη Welt.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2006, το οποίο έχει στην κατοχή της η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten και είναι ανάμεσα στα περίπου 250.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τον ιστότοπο WikiLeaks, στο οποίο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα αναφέρεται στην άδεια που είχε δώσει η Τουρκία στα αεροπλάνα της CIA.

Στις 15 Ιουνίου 2006 ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Ναμίκ Ταν είχε δηλώσει ότι "η Τουρκία δεν έχει με κανένα τρόπο συμμετάσχει στις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και δεν πρόκειται να το κάνει".http://www.protothema.gr/world/article/?aid=100492

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου