Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Aποκάλυψη τουρκικού σχεδίου επίθεσης σε ελληνικά νησιά


Αποβατικές ενέργειες για τη κατάληψη τριών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο περιλάμβανε το επιχειρησιακό σχέδιο επιχειρήσεων «Suga» που είχε εκπονήσει το Tουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και αποτελούσε το ναυτικό τμήμα του Σχεδίου Δράσης Balyoz, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποδυνάμωση και πτώση της κυβέρνησης Εrdogan. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak, τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη Ναυτική Διοίκηση του Gölcük αποκαλύπτουν ότι οι εμπνευστές του Σχεδίου Balyoz σχεδίαζ

αν τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων Ναυάρχου ε.α. Özden Örnek για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα“.
Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, τη πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο «Suga» “προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα“. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης“.

Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του Αρχιπλοίαρχου Deniz Cora, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας“.

Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Suga», αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα“.

Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του Αντιπλοίαρχου Erdin İnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι στο Συγκρότημα Αποβατικού Τάγματος (ΣΑΤ) που θα εκτελέσει την αποβατική ενέργεια στα νησιά, θα συμμετάσχει και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών. Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο «Suga» συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου