Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Στη μέγγενη της Siemens ο Σημίτης

Στο διά ταύτα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τόλμησαν να συντάξουν κατηγορητήριο με συγκεκριμένα αδικήματα. Διαπιστώνουν την ανάγ

κη περαιτέρω έρευνας για “τυχόν ευθύνες” σε μια σειρά από πρώην υπουργούς, αλλά μέχρι εκεί. Την “καυτή πατάτα” της παραπομπής συγκεκριμένων πολιτικών με συγκεκριμένο κατηγορητήριο σε προκαταρκτική επιτροπή τη στέλνουν στην ολομέλεια, και
συγκεκριμένα στην κυβέρνηση, την οποία καλούν να κρίνει εκείνη ποιους θα στείλει στη μέγγενη των ποινικών ευθυνών και με ποια αδικήματα!
Απόδειξη, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ομολογούν ότι με τα εργαλεία που είχαν στα χέρια τους δεν μπόρεσαν να πάνε την υπόθεση παραπέρα και να βρουν σε ποιου πολιτικού τις τσέπες πήγαν τα χρήματα. Αν πήγαν... Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εξεταστική διαπίστωσε ζημία του δημοσίου που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ! Με μία λέξη, έχουμε καραμπινάτο έγκλημα χωρίς καραμπινάτους “ενόχους”!

Η λίστα του ΠΑΣΟΚ
Η λίστα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειωμό. Το κυβερνών κόμμα έβαλε στο “κάδρο” τους πάντες, από τη στιγμή που υπερέβη το άγχος των συγκεκριμένων παραπομπών με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Όχι ότι δεν θα παραπεμφθούν σε προκαταρκτική, απλώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ποινικές ευθύνες θα καταλογιστούν σε ελάχιστους από αυτούς που κατονομάζονται σήμερα. “Μη γελιέστε, στην ολομέλεια ελάχιστα από τα πρόσωπα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα ψηφιστούν από τους κυβερνητικούς βουλευτές” εκτιμούν, προεξοφλώντας ότι και η πρόταση για τη Siemens θα τύχει παρόμοιας τύχης με αυτής που έτυχε το πόρισμα του Βατοπεδίου.
Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη. Στη λίστα της ΝΔ περιλαμβάνονται οι Τάσος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στην υπόθεση του ΟΣΕ το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην υπουργούς Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη ενώ η ΝΔ για τους Χρήστο Βερελή, Νίκο Χριστοδουλάκη και Άκη Τσοχατζόπουλο.
Για την υπόθεση του C4I το ΠΑΣΟΚ προτείνει τους Γιάννο Παπαντωνίου, Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Γιώργο Βουλγαράκη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Η ΝΔ προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννο Παπαντωνίου, Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Μαλέσιο.
Στα “εξοπλιστικά” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατονόμασαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον τομέα του “Πολιτισμού” το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Μιχάλη Λιάπη και στον τομέα της “συγκάλυψης” το ΠΑΣΟΚ κατονομάζει τους πρώην υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου.

Η ελάσσων αντιπολίτευση
Το ΚΚΕ στο πόρισμά του τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, αναγνωρίζοντας “πολιτικές ευθύνες” σε όλους τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ “που χειρίστηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν”. “Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens και επικίνδυνη για τον λαό η πολιτική τους. Έχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου” επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσθέτει πως στην ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητηθεί το πόρισμα, θα τοποθετηθεί λεπτομερέστατα.
Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες σε όλους και επιφυλάσσεται να πει ονόματα κατά τη συζήτηση του πορίσματος στην ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ μέσω του βουλευτή Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη ζητά παραπομπή των Κώστα Σημίτη, Τάσου Μαντέλη, Άκη Τσοχατζόπουλου, Ντόρας Μπακογιάννη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Αλογοσκούφη αλλά και όλων των υπευθύνων των κομματικών ταμείων.

Ψάξτε τους όσο θέλετε
Τι απαντά η ΝΔ στην κατηγορία που δέχεται ότι είδε το σκάνδαλο με “γαλάζια γυαλιά”; Καλεί την κυβέρνηση να ξετινάξει τους πρώην υπουργούς της ΝΔ εάν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. “Όσον αφορά τα στελέχη της ΝΔ τα οποία εγκαλούνται από το ΠΑΣΟΚ, η άποψή μας είναι ότι ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε για αυτούς. Ωστόσο, για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους, από τη στιγμή κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματά τους, η ΝΔ δεν πρόκειται να παρεμποδίσει και για αυτούς τον οποιοδήποτε έλεγχο”.
Στο διά ταύτα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει ότι το σκάνδαλο είναι “πράσινο” και αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν. Όπως δήλωσαν: “Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ας ψάξουν όσους θέλουν, όσο θέλουν”. Το πολιτικό σκεπτικό με το οποίο η ΝΔ κατέληξε στον πρώην πρωθυπουργό είχε βήματα: Αποδεδειγμένα εμπλοκή και ενοχή στο σκάνδαλο της Siemens είχαν οι Μαντέλης και Τσουκάτος. Κακώς ο Κώστας Σημίτης διάλεξε τις προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του δημοσίου οι οποίες αποδείχθηκαν επιβλαβείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις. Η εξεταστική έγινε εν γνώσει του ΠΑΣΟΚ ότι τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Η κατακλείδα του σκεπτικού της ΝΔ συνοψίζεται στην εξής φράση: “Η ΝΔ εκτιμά ότι η ευθύνη του Κώστα Σημίτη τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη”.

Διαφοροποιήσεις. Δύο βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα διαφοροποιήθηκαν από τις επίσημες γραμμές των κομμάτων τους. Ο Παντελής Οικονόμου και ο Πάνος Καμμένος. Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος κατέθεσε δικό του πόρισμα, στο οποίο προσθέτει στα ονόματα που πρότεινε η ΝΔ και τα ονόματα των Κώστα Σημίτη και Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και των “γαλάζιων” πρώην υπουργών Μιχάλη Λιάπη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου διαφώνησε δημόσια με τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ στους υπουργούς Χρήστο Βερελή, Γιάννη Παπαθανασίου, Βύρωνα Πολύδωρα και Γιάννο Παπαντωνίου.


Tα ονόματα που βγαίνουν... στη σέντρα

Για συμβάσεις ΟΤΕ - Siemens:
ΠΑΣΟΚ: Μαντέλης, Βερελής, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης και Λιάπης, Αλογοσκούφης
ΝΔ: συμφωνεί σε όλους του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: Σημίτη, Παπακωνσταντίνου

Για συμβάσεις ΟΣΕ - Siemens:
ΠΑΣΟΚ: Βερελής, Λιάπης
ΝΔ: συμφωνεί σε όλους του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: Χριστοδουλάκη, Άκη

Για σύμβαση C4I - Siemens:
ΠΑΣΟΚ: Παπαντωνίου, Βουλγαράκης, Πολύδωρας, Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης
ΝΔ: συμφωνεί σε όλους του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: Σημίτη, Μαλέσιο

Για εξοπλιστικά:
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν σε παραπομπή Άκη

Για συμβάσεις στον τομέα πολιτισμού:
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει Λιάπη, η ΝΔ κρατά επιφυλάξεις

Για τις συμβάσεις στον τομέα της υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου