Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αποφυλακίζεται πράκτορας της ΜΙΤ


Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μάνος Ηλιάδης από τη στήλη του στο Κόσμο του Επενδυτή αναδεικνύει για πολλοστή φορά το ζήτημα της ευνοικής μεταχείρισης των καταδικασθέντων για υποθέσεις κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας καθώς επίκειται η αποφυλάκιση του Μεχμέτ Μποσταντζή, του μουσουλμάνου από τη Θράκη που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2009 έχοντας στη κατοχή του εκατοντάδες φωτογραφίες ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οπλικών συστημάτων και αιγιαλών απόβασης στα νησιά (βλ. Σύλληψη Τούρκου κατασκόπου στην Σαμοθράκη, Kαταδίκη του μουσουλμάνου κατάσκοπου). Ο Μποσταντζή που καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα χάρη στη προνομιακή διάταξη της εκτέλεσης κοινωνικού έργου! Σημειώνεται πως η σύλληψη μετά από παρακολούθηση του Μ. Μποσταντζή αποκάλυψε ένα ευρύ δίκτυο κατασκοπείας της ΜΙΤ που είχε στηθεί στη Θράκη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Το Άρθρο 148 που αφορά το αδίκημα της Κατασκοπείας αναφέρει πως


1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στην κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να τα ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την ασφάλειά του ή κάποιου από τους συμμάχους του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σε καιρό πολέμου με ισόβια κάθειρξη ή θάνατο.

ενώ σύμφωνα με το Άρθρο 149

1. Όποιος: α) χωρίς δικαίωμα καταρτίζει εικόνες ή σχέδια οχυρώσεων πλοίων, δρόμων, καταστημάτων ή άλλων έργων ή στρατιωτικών τόπων ή β) για το σκοπό αυτό μπαίνει κρυφά ή με απάτη στα μέρη αυτά, αν η προσέλευση εκεί απαγορεύεται στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από ειδική διάταξη.

2. Όποιος εισέρχεται στα πιο πάνω μέρη κρυφά με απάτη τιμωρείται γι’ αυτό και μόνο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου