Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011Freedom House: «Μερικώς ελεύθερη χώρα η Τουρκία»

Η αμερικανική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βαθμολόγησε με 3 (σε κλίμακα από το 1 έως το 7) την Τουρκία.
«Μερικώς ελεύθερη» χαρακτηρίζει την Τουρκία στην ετήσια έκθεσή της η αμερικανική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Freedom House».
Στην έκθεσή της, η οργάνωση, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, βαθμολόγησε την Τουρκία με τρεις μονάδες (σε κλίμακα 1-7, από την πλέον ελεύθερη έως τη λιγότερη ελεύθερη) σε ό,τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο διευθυντής ερευνών της «Freedom House», Αρτς Πάντιγκτον, σημείωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει μια «εκπληκτική πολιτική πόλωση».
Ο ίδιος αναφέρθηκε, παράλληλα, στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η τουρκική κυβέρνηση στους τομείς της εδραίωσης της έννομης τάξης, της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των σχέσεων με τους Κούρδους και διαφόρων διοικητικών θεμάτων.
Ωστόσο, έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε ορισμένα γεγονότα που σημειώθηκαν πέρυσι στην Τουρκία, και τα οποία, όπως τόνισε, χτύπησαν το «καμπανάκι» για τη «Freedom House».
Συγκεκριμένα, ο κ. Πάντιγκτον εξέφρασε ανησυχία για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα μέσα που ελήφθησαν κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τους Τούρκους εισαγγελείς, θεωρήθηκαν «ενοχλητικά» από την οργάνωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου